In deze artikelenreeks over Bitcoin leg ik telkens een specifiek onderwerp over Bitcoin uit.

Vandaag lees je over de Bitcoin halving. Over ongeveer een week vindt de 4e Bitcoin halving plaats. Lees verder om te ontdekken wat dit precies inhoudt en waarom het belangrijk is.

Link halving klok: https://watcher.guru/bitcoin-halving

De halving betreft het halveren van de beloning voor een miner zodra deze een block heeft gevonden. Miners verwerken transacties en voeren digitaal werk uit. Slaagt een miner er als eerste in om de cryptografische puzzel op te lossen dan ontstaat een nieuw block in de blockchain. De betreffende miner verdient hiermee een beloning in de vorm van bitcoin. Deze beloning heet de block subsidy en dit zijn dus feitelijk nieuwe bitcoins.

Het Bitcoin protocol is zo geprogrammeerd dat er gemiddeld iedere tien minuten en nieuw block wordt gemined. Met ieder nieuw block komen er dus nieuwe bitcoins in omloop.

Iedere 210.000 blokken (om de 4 jaar) halveert de bitcoin block subsidy. Deze periode wordt een epoch genoemd. In epoch 1 was de block subsidy 50 bitcoins. In epoch 2 was dit 25, in epoch 3 was dit 12,5 en momenteel verdient een miner 6,25 bitcoins per block.

 

Naar verwachting, wordt volgende week vrijdag of zaterdag het 840.000e block gemined. Op dat moment halveert de block subsidy tot 3,125 bitcoin.

In totaal worden maximaal 21 miljoen bitcoins gemined. Een leuk feitje is dat de blockreward gelijk staat aan het percentage bitcoin dat in een epoch extra in omloop komt. Zo was de blockreward in het eerste epoch 50 bitcoin per block. In totaal zijn er in deze vier jaar 50% van de totale voorraad bitcoins in omloop gekomen (10,5 miljoen).

Op dit moment zijn 93,75% (50+25+12,5+6,25) van het maximum aantal bitcoin in omloop (19,7 miljoen). In de komende vier jaar neemt de hoeveelheid bitcoin nog maar toe met 3,125%. Hieronder zie je hoe de uitgifte curve van bitcoin verloopt.

 

De halving is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Allereerst is de halving dus bepalend voor het uitgifte schema van bitcoin. Dit schema ligt vast in de software en bepaalt dat er in totaal niet meer dan 21 miljoen bitcoin gemined kunnen worden.

Hiernaast heeft de halving ook invloed op mining, dit is inmiddels uitgegroeid tot een miljarden business. Door de halving, halveren letterlijk de inkomsten van miners. Dit heeft grote invloed op de marges van deze bedrijven. Hierdoor worden vaak de minder efficiënte mining machines uitgeschakeld en vervangen door efficiëntere machines. Ook verkopen miners soms tijdelijk een deel van hun bitcoin reserves om operationeel te blijven.

De halving heeft op iets langere termijn ook invloed op de bitcoinprijs omdat het aanbod van nieuwe bitcoins op de markt halveert. Een verschil tussen vraag en aanbod leidt in principe tot een hogere bitcoin prijs (mits de vraag gelijk blijft of stijgt natuurlijk). In het jaar na de halvings is de bitcoinprijs respectievelijk gestegen met 7715% (halving 1), 283% (halving 2), 423% (halving 3).

 

Welk effect heeft de 4e halving? Dat zullen we gaan zien. Ik ben in ieder geval erg benieuwd.

Overweeg je om te investeren in bitcoin en dit in eigen beheer aan te houden? Neem dan voor persoonlijke begeleiding contact. Wil je liever zelf aan de slag, kijk dan eens in de webshop voor hardware wallets en back-up oplossingen.

Bedankt voor het lezen en happy halving!

Wil jij bitcoin veilig opslaan? Bitplanner heeft alle tools die je nodig hebt. Neem snel een kijkje in onze shop. 

Shop

Wil je in bitcoin investeren en onder begeleiding van een adviseur van Bitplanner je eigen wallet inrichten? Neem contact op voor het plannen van gesprek.

Contact